2015. december 25., péntek

Az onjaro automata - Uruguay

Reggel elindultunk La Boca varosreszbe. Itt van a komp, persze taxival kellett volna menni, mert a Boca varosresz nem a kozbiztonsagarol hires. De a taxis nem akarta elfogadni az amerikai dollart, nekunk meg nem volt argentin pesonk, igy maradt a gyaloglas.

Egy kenyelmes kompozas utan, at is ertunk a La Plata eszaki oldalara Uruguay-ba. Itt a kompnal vart ket kedves baratunk Palmy-bol. Sajnos csak egypar napunk volt Uruguayban, hol Punte del Este partvideket es Colonia del Sacramento-t neztuk meg. Elso dologunk volt hogy penzt vegyunk fel. Uruguayban az automatak jok, mert uruguayi pesot es amerikai dollart is adnak ki.

Piriapolis - Mintha Gorogorszag lenne (nevrol)

Punta del Este - A hires es a szep jon ide... Olyan Szuletett felesegek volt Latino kiadasban  


Foka-etetes a kikotoben

Yacht kikoto


Egy gyongyszem - Colonia del Sacramento - regi portugal (!) telepesek hagyateka





Az uruguay-i automatak megernek egypar szot. Kezdjuk az elejen. Odapattansz egy automatahoz, az elso ket oldalon egy gyenge spanyollal is olyan 1-2 perc alatt el tudsz vergodni a harmadik oldalig, ahol az automata megkerdezi hogy “Castellano” vagy “English” nyelven akarom a szoveget. Ez gondolom egy onvedelmi folyamat resze. Az angolra nyom az ember, hogy felgyorsitsa a folyamatot. Amikor viszont valami “action” van (pl. valami nem jo, vagy nem ugy van ahogyan azt az automata elvarna), a hibauzenet mar ujra spanyolul jon be. Igy sikerult is, ket probalkozas utan az a trukk hogy automata be is nyelje a hitelkartyamat. Mindez egy szombat delelott karacsony elott egy par nappal. Ez egy kicsit atszabta a programunkat, mert hetfon vissza kellett menni a hivatalba. Szerencsere Jimena es Negro sokban segitett visszaszerezni a kartyat, igy ez is mosollyal ert veget.

Egy par szo Uruguayrol. Uruguay szep, tiszta es rendezett, de mindennek van ara, mert nagyon draga. Nem veletlen, hogy Del-Amerika Svajcanak emlegetik. Arban majdnem olyan mind Uj-Zealand, csak itt az emberek ¼ anyit keresnek. Elgondolkodtato. A helyiek nagyon szeretik az asado-t (grillezett marha vagy barany fa-parazson sutve), illetve a mate-t (egy gyogynovenybol keszult teaszeru keszitmeny, amit egy kicsi lopotokbol kiformazott “bogrebol” szivoszallal isznak). Ez elobbit kb. Reggel 10 utan barmi nemu szituacioban lehet fogyasztani. Valoszinuleg nem az Uruguayi Vastagbelrak Szovetseg ajanlasaval, de ne is firtassuk. A mate-t is barmikor lehet fogyasztani, sot kell is. Jo ha van egy termosz a hazanal, mert a viznek mindig forronak kell lennie hogy legyen mate. A honajuk alatt szorongatott termoszrol tehat eleg egyszeru volt a helyiek felismerese. Ez a szokas meg eleg gyakori Argentinaban is.

Keszul az marha parazson

Klasszikus mate es termosz kombo a Piriapoliszi strandon

Mind a mate, mind pedig az asado nem teljes “dulce de leche” nelkul. Ez tulajdonkeppen tejkaramella. Itt elnek-halnak erte, szinte minden formaban kaphato... Imadom. De errol majd maskor. Idoben kicsit megcsusztunk, de hamarosan jon a Karacsonyi blog is... :) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése