2014. október 17., péntek

Nyugat-Ausztralia II.

Itt az ido, hogy WA-ban tett utazasunk masodik reszet is bemutassam vegre. 
Gepelesi sebessegemet es hatekonysagomat megneheziti legujabb lakotarsunk, egy tunderi kiscica, aki rendszeresen ra akar fekudni a billentyuzetre. Foto legkozelebb, meg elterelne a figyelmeteket a lenyegrol... :)
Szemtelen modon utazasunk kovetkezo szakasza, a Ningaloo Reef (korallzatony) csakis "keksegben" fejezheto ki.

UNESCO Vilagorokseg reszet kepezo Ningaloo Korallzatony elhelyezkedese
Nem mintha eddig nem lattunk volna elkepeszto tengerpartokat, de ez itt szavakkal nehezen kifejezheto. Ugyhogy nem is tudom mit irhatnek meg, a kepek rendkivul beszedesek, es felhaboritoan idilliek.













Csakhogy meg fokozzuk az elvezeteket, konnyubuvarkodtuk egyet, meg uvegfeneku hajoval betekintettunk a vizalatti elovilag rejtelmeibe. Itt most csalok, mert a fotok nem sajat keszitesuek, de ha tudtunk volna a vizben magunkrol kepet kesziteni akkor igy festettunk volna. Es elhiszitek vagy nem, de lattunk egy capat (kicsi volt ugyan, de tuti capa volt), es egy teknosbekat is! Ha tudtam volna viz alatt,  pipaval a szamban kiabalni az oromtol, megtettem volna, higgyetek el! 



Miutan kellokepp kiburvarkodtuk, es kiaztattuk magunkat, bucsut intettunk a keksegnek, es celba vettuk a kb 600km-re levo a Karijini Nemzeti Parkot. 

Uton...
Ausztrália területének nagy része, körülbelül 85%-a az úgynevezett outback – az „isten háta mögötti vidék” . Vörös sziklák, vörös por, okker síkságok, bíbor színben úszó hegyek, ragyogó kék ég és magányos házikók jellemzik a végeérhetetlen sivatagi tájat. Tágabb értelemben minden, a nagyvárosi régióktól távoli helyet idesorolnak.-wikipedia utan szabadon. 




Hosszu vezetes utan megerkeztunk Tom Priceba, ahol egy ejszakat kedves magyar ismeroseinknel tolthettunk. Ezuton is koszonjuk Eszternek es Marknak a puha agyat, a finom vacsit, a kellemes tarsasagot, a jo beszelgetest, a vendegszeretet, es a turavezetest!
Nelkuletek biztosan nem mereszkedtunk volna le a szurdokba, es utunk egyik legizgalmasabb elmenyetol fosztottuk volna meg magunkat. Tenyleg koszonunk mindent! Ha felenk jartok, kopogjatok be nyugodtan! :)

Karijini Nemzeti Parkban-a szurdok ahova Eszter elvitt minket







BIF- banded iron formation (savos vaserc) iskolapeldaja. Akit bovebben erdekel:  http://www.termeszetvilaga.hu/szamok/tv2014/tv1404/vas.html
Utunk ezen resze az ugynevezett Pilbaran vezetett at. Itt  rejlik az orszag legnagyobb vaserckincse. (bovebben akit erdekel itt http://www.australianminesatlas.gov.au/education/fact_sheets/iron.html)
Ausztralia gazdasaga erosen fugg a banyaszattol, ez a 3 perces video szuperul osszefoglalja az orszag gazdasagi felemelkedeset,es jovojet.

Pilbara terulete
Meg is latogattuk a vilag legnagyobb kulszini vasercbanyajat, a Newman melletti, Mount Whalebacket. Egykoron a domb formaja egy balnahatra emlekeztette a felfedezoket. Ma mar nyoma sincs ennek. A banya meretei  elkepesztoek: 1.5km szeles, 5km hosszu. 



Ha "belezoomoltok" a kepbe, latszik hogy milyen hosszu a tehervonat. A vonatok hossza atlagosan 2km.  A magankezben levo vasutvonal Port Headlendet (a kikoto, ahol teherhajokra teszik a vasercet) koti ossze Newmannel.


Innentol mar viszonylag gyorsan csurogtunk vissza Perthbe. A termeszeti latnivalok szama megcsappant, inkabb maga az ut, a taj, a vegtelennek tuno tavolsagok, a vilag vegi telepulesek hangulata ami lenyugozott bennunket.

Hoppa, az ut egyszercsak leszallopalya is egyben.  A vilagtol elzart teruletek  orvosi ellatasat kisrepulokkel odjak meg. Az ugynevezett Royal Flying Doctor Service, vagyis a „repülő orvosok szolgálata” latja el ezt a feladatot. A szervezet célja egészségügyi ellátás  biztositasa olyan, távoli helyeken helyen tartózkodó  (tobbnyire aboriginal kozossegek) embereknek, akik másképpen nem érnék el a kórházakat. A szervezetet 1928-ban hozták létre. 

Road train allo helyzeteben, es itt pedig mozgasban: http://www.youtube.com/watch?v=yb5d6ISHoMU (nagyon jo video, mindenki nezzen bele, es nem csak a kamionok miatt)



Cue varosa. Az aranylaz idejen 10.000 fosre felduzzadt kis varos, ma 300 embernek ad ottonk. Epuletei az egykori gazdagsag es prosperalas bizonyitekai.  http://www.youtube.com/watch?v=CU5O1mKowwg

New Norcia-Ausztralia egyetlen szerzetesek altal alapitott varosa.  1846-ban benedekrendi szerzetesek erkeztek ide misszioi munkat vegezni az  aboriginal kozossegekben. 1847-ben alapitottak meg a kolostort.  
Egy pillanatra Spanyolorszagban ereztuk magunkat


Visszaertunk a perthi repterre ahol letettuk az autot, es most jon egy kis csavar, mert nem, nem repulunk is tovabb azonnal, hanem bizony Agi vart itt minket, akivel eltolthettunk egy kellemes estet Perthben. Korbevezetett minket a varosba,  de a nap fenypontja nem ez volt, hanem egy esti piknikezes, gyonyoru ralatassal a varosra. "Piknik kilatassal" :) Ezuton is koszonjuk szepen!
Ezennel nyugat ausztraliai korutunk vegehez is erkeztunk. Es mar csak egy bejegyzes maradt hatra ebbol az igazan hosszura sikeredett utibeszamolobol, az pedig nem lesz mas mint az Eszaki-Terulet vagyis a Northern Territory (NT).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése