2014. október 2., csütörtök

Nyugat-Ausztralia I.


Az utvonal

Remelem mindenkinek sikerult elolvasnia az elozo ket bejegyzesunket Ausztraliarol. A terveim szerint Nyugat-Ausztraliat egy szuszra bemutattam volna, de ahogy latszik is a nagy romai I-bol, inkabb tobb reszre szedem szet. Akkora teruletrol, es latnivalok tomkelegerol van szo, hogy kar lenne egy bejegyzesbe belesuriteni az egeszet. Szoval ott hagytam abba, hogy Victoria allamban tolott utolso ejszakankat sikerult autoban alvassal abszolvalnunk. Nyomorult egy ejszaka volt, az biztos. Utkozben a repterre beugrottunk egy mekibe reggelizni (sicc!), ahol csodak csodajara tiszta (ingyenes) zuhanyzo is emelte a szinvonalat, ugyhogy igenybe is vettuk a "mekdonald" McTus szolgaltatasat! Rendben visszaertunk a repterre, leadtuk az autot, es 4 ora repules utan meg is erkeztunk Perthbe, Nyugat Ausztralia kozpontjaba. (Engedjetek meg hogy innentol kezdve az angol WA (Western Australia) kifejezest hasznaljam.)

Az utvonalunk a fenti terkepen lathato, ami raadasul szuperul kiemeli a fontosabb latnivalokat is. Ma a Perth-Monkey Mia szakaszt  mutatnam be, legkozelebb pedig a "kör" masik felet. 
Meg mindig ne feledkezzunk meg arrol, hogy Ausztralia oriasi. Most igy egy gyors Google Map kalkulacio 3600 km-t dobott ki az utvonalunkra, de biztos vagyok benne hogy suroljuk azt a 4000 km-t. Es mint tudjatok sajnos meg mindig nem vezetek, igy Gabor egyedul hosiesen allta a sarat, meg a kilometereket. En csak mint mindig, a terkepet bujva az anyosulesen mitfahrerkedtem. Mert regimodi motorosok vagyunk am, es szeretjuk azt a jo oreg autosatlaszt. A GPS praktikus kis kutyu, nem tagadom, de az atlasznak lelke van. Jo erzes kinyitni, lapozgatni, estenkent megtervezni a masnapi utvonalat, es vélem hogy sokkal jobban megismered a teruletet, mintha csak egy GPS vezet A-bol B-be. Bar kicsit meggyult a bajunk a terkeppel, mert sokszor nem vagy rosszul jelezte az ingyenes kempingezohelyeket. Ugyanis WA-ban allamilag fenntartott olyan ingyenes autospihenok vannak, ahol az ejszakai satrazas\autoban\lakoautoban\kamionban valo alvas legalisan megengedett. Igyekeztuk kihasznalni ezt a remek lehetoseget, ugyhogy probaltuk ugy tervezni az utat, hogy minden masodik\harmadik ejszakank egy ilyen potya autopihenoben legyen. Hihetlen tisztan\rendben tartott helyekrol van itt szo, nem valami utszeli lepukkant, koszos, igenytelen parkolorol. Sokszor elcsodalkoztam azon, hogy ki hordja ki ide a vilag vegere a WC-papirt, es ki viszi el a szemetet? A semmi kozepen is van papir es folyekony szappan a budiban.  Az ember esze magall... :) Es mondanom sem kell, nem mi voltunk az egyetlenek akik igenybe vettek ezt a remek, visszautasithatatlan szolgaltatast.
Ausztralia masik szenzacios "szolgaltatasa" a koz-grillezo helyek. Uton-utfelen ott vannak, dijmentesen igenybe vehetok. Fogtuk a kis kempinglabasunkat, meg is melegitettuk azt ami keznel volt, es folyt is a lakoma. Soha ennel rosszabbat. :)


Egy ilyen ingyenes utszeli piheno\kempigezohely
 Kozteri grillezohely (Carnarvon)
Grill-kozelrol...
Utunkat innentol rendesen megnehezitette a gyakran 40-45 fokos eszmeletlen hoseg. Az ausztral hatosagok mindenhol fel is hivjak az ember figyelmet ennek veszelyere, es naponta legalabb 6L vizet ajanlanak.  Ezt ugyan sokalltuk egy kicsit, de nem elrugaszkodott mennyiseg, mert ilyen melegben izzad az ember rendesen. Vicces is volt a WC fulke ajtajan olyan informacios tablaval talalkozni, ami a pisi szinenek elemzesen alapul. Minel sargabb, annal jobban ki vagy szaradva. Ki gondolta volna?

Lehet elemezni... :)
Na de akkor kezdjunk is bele, mert igy semmi sem lesz ebbol a bejegyzesbol, csak szovegeles. Szoval Perthot gyorsan el is hagytuk. Ide erkeztunk vissza a korutunk vegen, ugyhogy a varos es egy kellemes este kedves magyar baratunkkal nem maradt ki, de arrol majd a kovetkezo bejegyzesben irok.
Elso latnivalo a Nambung Nemzeti Parkban található Pinnacles sivatag volt. Most lusta leszek es csak idemasolok par mondatot amit itt http://haerdekel.hu/fuldontuli-sziklaerdo-az-ausztral-pinnacles-sivatag/ talaltam: "Ez a vidék különös sziklaerdőjéről ismert. A sárga homokot ezernyi mészkőoszlop tarkítja. Van közöttük 3 és fél méter magas, hegyes, csipkézett szélű, vagy épp síremlékszerűen gömbölyű darab is. A sziklarengeteg mintegy 25-30 ezer évvel ezelőtt alakult ki, a korábban tenger borította vidék mészkővázú élőlényeiből. A tenger visszahúzódása után a parti szelek elhordták a csúcsok közül a homok egy részét, így jött létre a ma látható csodálatos kőerdő"

Utkozben..."Hofedte" taj a sivatag kozepen. Ez nem mas, mint hofeher homokbucka.

Holdbeli taj

Utkozben talalkoztunk szamos, erdekes, szamunkra szokatlan figyelmezteto tablakkal.  






Haladtunk tovabb szepen eszaknak. Akarhol vesz egy balos kanyart az ember, valami ilyen beachen lyukad ki... 




Kozeledve a Kalbarri Nemzeti parkhoz, szepen latszodik hogy egy kicsit mas videkre erkezunk. A voros Tumblagooda homokkoe a foszerep. A nemzeti park tele van gyonyorubbnel gyonyorubb szurdokokkal, amiket a Murchison folyo hosszas rombolo munkaja vajt ki. Le is mereszkedtunk az egyik szurdok aljara. Szenzacios elmeny, es latvany fogadott minket.









A nemzeti park szimbluma a Nature's Window. 
Hat a kis pimasz, csak ugy elsetalt elottunk... :)
Most egy kicsit elszakadunk a voros Ausztraliatol, es a kek vize lesz a foszerep. Kovetkezo allomasunk a vilagorokseg reszet kepezo Shark bay, es a delfinrezervatumarol hires Monkey Mia volt. 

Vilagon egyedulallo sztromatolit telep.

Shell Beach. Talalo nev. Tenyleg kicsi kagylok boritjak az egesz tengerpartot. 


No comment... 

Emlekeztek meg az elozo bejegyzesembol az Ausztralia allatai kis kepre? Emu:pipa! :)
Itt is lennenk Monkey Miaba, ahol testkozelbol figyelheti meg az ember a palakckorru delfineket. Ez a hely egy erdekes egyveleg. Egyik reszrol egy hagyomanyos kemping\bungallos resort, masik reszrol meg tudomanyos kutatobazis. Az alapelv hogy nem lehet megerinteni az allatokat, nem lehet uszni sem veluk, ez nem egy szorakoztato park. Minden reggel folyik ugyan egy kis show. Amolyan etetes fele, de csak annyira hogy az allatok ne szokjanak ra az ingyen es konnyen jott taplalekra. Edesek ahogy megjelennek az obolben, varjak a halat, jatszanak. Nyomnak egy kis musort, es mindenki orul. Ok is mert kapnak egy kis kajat, meg mi is mert lathatjuk ezeket a tunderi elolenyeket testkozelbol. 


Etetes pillanata...






Innen folytatom legkozelebb meg tobb kekseggel, vorosseggel, meg egy kis banyaszattal...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése