2016. január 14., csütörtök

"Semmi sem biztos, de minden lehetseges" – Indulas Boliviaba

Boliviaban vegyes erzelmekkel indultunk el, nem tudtuk igazabol, hogy mire szamitsunk. Utunk egy apro hataratkelon keresztul vezetett az orszagba. Itt talalkoztunk lelkes turavezetunkkel, Feliciano-val. Ez a harom napos tura a boliviai altiplanot (vagyis “magas fennsik” vagy plato) foglalta magaba. Az altiplano igazabol egy vulkanok es lefolyastalan tavak fuzere kb. 1500 km hosszan. Delrol eszaknak haladva egeszen az Salar de Uyuni-ig (oriasi kiszaradt sosto) jutottunk el harom nap alatt, egy jo par eves Toyota Land Cruiser “hatan”. (zarojeles komment: Imadom ezt az autot!!!) A vulkanok es sos-tavakon es lagunakon kivul meglepoen sokszinu allatvilaggal talakoztunk, igy minden adott volt egy olyan elmenyre amelyekre meg sokaig fogunk emlekezni.

A boliviai hataron
Tukorkep a Laguna Blanca viztukren


Mi ez a kotyogas???

Laguna Verde a Licancabur vulkannal

Kivancsi roka


Hidrotermalisan elmallott idosebb vulkanok

Az "ut" (amugy ez egy hivatalos ut Boliviaban)


Sol de Manana geotermalis mezo (4800-5000 m tenger felett)


Iszapfortyogo

Laguna Colorada

Flamingok landolnak


A turank igazabol meg nekunk is sokszor megterhelo volt a magaslati levego miatt. A harom nap alatt kb. 3800 meter volt a legalacsonyabb, illetve kb. 5100 m a legmagasabb pont tenger szint felett. A tajon kivul a korulmeyek nem tul jok (pl. utak, ivoviz, szallasok, kajak stb.). Erre a Chileben az a sofor is felhivta a figyelmunkat, aki ledobott minket a hataron. O mondta, hogy Boliviaban csak a taj szep, az utak es a tobbi dolog az borzaszto. Innen jott cim: “Semmi sem biztos, de minden lehetseges”.

Anyos ulesrol...

Laguna Qara

Csapat vicuna egy kiszaradt lagunaban

Ollague vulkan (kb. 5800 m)


Egy viscacha (hosszufarku nyul fajta)

San Juan telepules utcain
Tovabb elemezve Boliviat, igazabol az orszag deli reszeben (meg) utak nincsenek, illetve inkabb csak kijart osvenyek vannak (lasd egypar kepen lent). Ezekhez a korulmenyekhez a helyiek is alkamazkodtak, fokent koka level ragcsalassal. Ez jotekony hatassal van az idegrendszerre... :) Soforunk Feliciano, is ezt ecsetelte az elso nap vegen, amikor a szallas fele robogtunk egy kiszaradt tomederben. Kozolte, hogy ha nem tudunk aludni a magashegyi levego miatt, mert faj a fejunk es/vagy zihalva veszunk levegot, akkor a koka level segit. Menet kozben diszkreten meg is razta a nala levo fel kilonyi koka levelet tartalmazo zacsit, illetve hozza tette hogy szivesen megosztja velunk. Lehet ragni, csocsalni vagy teat csinalni belole. Ki is probaltuk tea formajaba. Hal szaga volt, es semmi ize. Mindegy a nap vegen jot aludtunk.

Lent osszeszedtem a magashegyi turavezetok tulelesi csomagjat egy kepen:

A tulelo-csomag


(1) fel literes viz. Interpretacio: ez harom napra, mert en nem lattam hogy Feliciano ivott volna.
(2) egy tekercs wc papir. Interpretacio: huto hijjan soha sem lehet tudni, hogy mikor jon ra az emberre.
(3) fel kilo koka level. Interpretacio: csak hogy eber maradjon az ember
(4) egy muanyag dinoszaurs (Ez a keztamasz alatt volt, sajnos a kepre nem tudtam oda csempeszni). Interpretacio: a masodik nap az anyosulesen ultem egesz nap, es nem sikerult kitalalnom hogy mire is kell egy plasztik dinoszaurus. Gondoltam en mindenre: osi boliviai szokas, babona vagy csak viszi az unokaknak. De a megvilagosodas csak a harmadik napon jot el, amikor az Salar de Uyuniba ertunk. Lasd elso kep lent. Mindezek utan robogunk is tovabb Uyuni varosa fele... 

Turista atrakcio: fenykepezz dinoszaurusszal...
Incahuasi szigete tomve kaktusszal



Velem egykora szuletesu kaktusz
Itt duborognek meg a Ladak

Salar de Uyuni (hatszoges alakzatok a sos viz elparolgasa utan)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése