2016. január 23., szombat

EVO-lution – Egy sikertortenet Boliviai modra

A siker recepje Boliviaban egy osszetett tortenet tele fent es lent szakaszokkal. Kezdjuk az osszetevokkel. Adott egy orszag mely egy kontinens sziveben csucsul. Ezen orszag nepe eleg zarkozott es ovakodik kulfoldi nepektol. Oszintet megvallva talan ez az elso orszag ahol azt ereztem sok helyen, hogy le sem szarnak, vagy csak siman semmiben neznek mert kulfoldi vagyok. Ez a fajta buszkeseg melyrol fakad, egyfajta nemzeti buszkesegre es dacra vezetheto vissza, ez fokent a kornyezo orszagok iranti bosszankodasa vezerli.

Egy orszag amely teruletileg tobb, mint felere zsugododott a szomszed allamok javara az utobbi 100-150 evben. Ez az orszag aki dacbol visszautasitja a Chileiek kompenzacios kiserletet az atacamai teruletekert “cserebe”, igy elvesztve tengeri kijaratat es kereskedeli lehetosegeket. A Boliviatol elcsatolt teruletek ma Chile gazdasagi joletenek egyik motorja, mert rengeteg nitrat, rez es egyeb ertekes nyersanyagforrasok vannak itt. De ez most nem is lenyeg...

Vasarnapi standup-olas Copacabana foteren. Evo-t eltetik, es ingyen sort isznak

A hosszas tobb szaz eves nemzeti herce hurca es terulet vesztes utan jon a megmento. A srac a feher lovon Evo Morales Ayma (kesobbiekben csak Evo), jon o hogy nepenek szolgalatara legyen. A politikai karieer elott sikeres koka farmer volt kozepiskolai vegzettseggel, kozep Bolviabol (Chachabamba). 2005-ot irunk demokratikus valasztasok. A baloldalt tomorito Evo elsopro tobbsegben dominal (kb. 54%), ezzel a kormany szinte onkontoll nelkul marad. Evo okos srac leven, neki is zuhan hogy megreformalja orszagat. Egybol hozza is nyult az alkotmanyhoz (pl. boliviai nyersanyagot boliviai kezen maradjon, megvaltoztatta az orszag nevet “Republica de Bolivia”-rol “Estado Plurinacional de Bolivia”-ra, megkototte hogy egy politikus csak ket terminust tolthet miniszterelnokkent – bar ez hulyen hangzik mert ket eve kezdte meg Evo a harmadikat terminusat). Ezeken felul meg kijelenti, hogy a koka level ragas az osi boliviai szokas. Ezert ezt gyorsan Bolivicumnak nyilvanyitja.

Boliviai reggeli a szallasunkon: tea, instant kave es koka level, csak hogy delig tartson a lendulet.

Belpolitikai lepesek utan, gyorsan el is kezdi megreformalni a kulpolitikat is. Gozerovel haknizik es kopogtat ajtokon, amelyet neha Fidel, neha meg Hugo nyitja (az elobbi Castro az utobbi meg Chavez csaladnevre hallgat). Evo elkotetezett hive annak, hogy nepenek biztos es prosperalo jovot teremtsen. Lepesek kozott szerepel tobb latvanyberuhazas (pl. libego vonalak kiepitese sok szelektive kukaval, amit a vegen egybe visznek el a hatarba es bele is boritanak szepen a folyoba), vagy minden apro telepules megkapta a szep uj szabvany mufuves focipalyajat (ez a nemzeti sport – ep testben ep lelek), illetve gozerovel nekimegy a nem boliviai cegeknek (ertsd: kulfoldi – foleg USA), mert kizsakanyoljak a koolaj es foldgaz keszleteket. Az allamositas utan pedig mindenkinek mehet az olcso gaz. A olja es foldgaz cegek es mezok nacionalizalasa utan, johet az elektromos aram, telekommonikacio es vasutak allamositasa is. A nep tapsol, es elvezi, hogy verge ertuk van a kormany. Az utcan all a bal, folyik a sor, es a grafitik 80% azt skandalja hogy “Si Evo”, vagy hogy “Evo 2015-2025”.

Mosolygo Evo egy befejezetlen epuleten (itt szinte csak ilyen van)

Uj mufuves focipalya mindenkinek

Vasarnapi matine. Ja es volt valasztasi karaoke is... :)

Latvany projekt vagy valodi szukseg?

A kemenymag mar most 2025-ig progmisztizal. 

Evo es a libego projekt 


Targyilagos tajekoztatas jegyeben itt meg kell jegyezni, hogy Evo eleg sokat tett azert, hogy orszagaban csokkenjen az analfabetak szama, vagy hogy novekedjen az emberek jolete (pl. segelyek es iskolazottsag). Ezert is szeretik es eltetik itt sokan. Ezeken joleti intezkedesek finanszirozasa pedig a jenki koolaj es foldgaz cegektol visszakalozkodott penzeken tortenik. Szoval az igazi kerdes, hogy a meno La Pazi libego es a segely palyan tudja-e tartani Boliviat, ha a koolaj es foldgaz tartalekok kifujtak?!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése