2015. június 29., hétfő

Áradás!!!


Itt eleg surun megesik hogy sokat esik az eso, de az hogy ket nap leforgasa alatt kozel 160mm csapadek hulljon, ez meg itt is szokatlan.


Nem a szemetek a rossz... :)

Oly annyira, hogy ez egy finom kis aradasahoz vezetett itt a kertunk alatt (na jo kb 900m-re) futo Manawatu folyon. Nyilvan otthon megszokott dolog az arviz, de ott valahogy fel lehet ra keszulni, tudjuk hogy jon, varjuk, homokzsakozunk. Itt nem volt ido semmire, egy nap leforgasa alatt kellett cselekedni.

Jol latszik milyen gyorsan emelkedett a folyo vizszintje

Tolunk kb 300m-re igy nezett ki az ut...

Hozzank kozel eso utcakat is elonotte a viz
Palmerston North-tol kb 80km-re fekfo Wanganui folyon minden idok legnagyobb aradasat mertek. A folyorol elnevezett varost teljesen elontotte a viz. Es amilyen gyorsan jott, olyan gyorsan le is vonult az ar. Szombat este rekord magassagot mertek, hetfon reggel mar a folyo vissza is tert a medrebe.

Kozben nyilvan ez a rengeteg eso foldcsuszamlasokhoz vezetett, igy a regio szamos fontos utvonalat le kellett zarni. Azt is amelyik a fovaros (Wellington) iranyaba halad. Megbenult az Eszaki-Sziget deli resze teljesen.





Amugy itt a termeszeti katasztrofakat nem csak a TV-ben leteznek. Tropusi ciklonok, sulyos esozesek, 100-150 km\h szelek, foldrengesek, vulkanok. Itt tenyleg kijar a jobol. A katasztrofavedelem felkeszult, es hatekony. Lakossagi tajekoztatsasra es "legy felkeszult barmikor tortenhet valami" kampanyokra is sokat forditanak. http://www.getthru.govt.nz/

Csak az elmult par hetben volt ket sulyosabb aradas. Az egyik a Deli-Sziget nyugati felen, elotte pedig Wellington kornyeken hullott le egy nap alatt kozel 100 mm csapadek. Ha valakinek ez nem mond sokat viszonyitasul a magyar EVES csapadek atlagban kb. 550-700 mm.

Szerencsere a gatat nem erte el a vizszint, de a csatornak nem tudtak mar elvezetni a vizet igy igazabol az esoviz es talajviz arasztotta el a kozeli utcakat. Tolunk kb 300 m-re mar komoly utzar volt, es keszultseg. Masnap kimentunk megnezni a rekord vizallast. Nem mi voltunk az egyetlen bameszokodok, ilyet nem lat mindennap az ember. Katasztorfaturzimus a javabol! :) 

Azert voltak ettol nagyobb aradasok is a tortenelemben....





Ugyanaz a szog "normalis" (bar kicsit ugyan magas)  vizallas eseten


Es vegezetul itt egy video. 




Remelem mindenki elvezi otthon a nyarat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése