2012. április 5., csütörtök

Christchurch, ami még a nyári kalandbeszámolóból kimaradt

El sem hiszem, hogy ezt a bejegyzést már vagy egy hónapja megírtam, és a főszerkesztőnek (Gábor) gyakorlatilag 5 szabad perce nem volt hogy átfussa, és engedélyezze. Szóval  most az engedélye nélkül posztolom. :) 
Külön bejegyzést szánnék Új-Zéland jelenleg egyik legégetőbb, és legfontosabb ügyének, a christshurchi földrengésnek. 2012 február 22-én volt a egy éves évfordulója ( itt a  tavalyi bejegyzés erről). Nyaralásunk útvonalába esett a város, így megvallva az őszintét, kíváncsiak voltunk mégis mi történt, hogyan néz ki most. (tudom tudom gusztustalan katasztrófa turizmus, de az ember már csak ilyen gyarló)
Döbbenetes volt sétálni a kihalt utcákban, érezni a pusztítás mértékét. Íme pár fotó, ami természetesen nem tudja visszaadni azt a csendet és ürességet amit ott éreztünk. Nem beszélve Christchurch összeomlásának következményeiről, gazdasági hatásairól. A nagymértékű elvándorlás, az újjáépítés kérdése. Mind mind napi téma a riportműsorokban, híradókban.  Ez a város a Déli-Sziget "fővárosa", rendkívül fontos gazdasági központ.



"Úgyhagyott" étterem. Ahogy a rengés pillanatában kiszaladt mindenki, azóta minden érintetlen.






És végül összegyűjtöttem pár videót, akit érdekel bővebben a téma.
 Video 1.
Video 2. - ez a videó nagyon jól leírja azt az érzést amit ott tapasztal az ember. A megfoghatatlan űrt.
Akinek van kedve olvashat bővebben itt:  http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Christchurch_earthquake

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése