2011. május 12., csütörtök

"Zőccségek"

Érdekes kis teremtmények szállták meg konyhánkat mostanság….Minden vásárlásnál szemezgettünk egy-egy számunkra eddig ismeretlen kis növénykével, így el is határoztuk, hogy szépen sorjában kipróbáljuk őket.

Feioja (ejtsd: fidzsoja): nagyon népszerű, sőt igazi kiwi classic, ahogy itt modják. Sőt majdnem őshonosnak tekintik, bár azért Uruguay és Brazília nincs a szomszédban. Íze semmihez sem hasonlítható. Legalább három-féle gyümölcs és még egy adag mesterséges íz keveréke, többek között régi Gabi fogkrémé. Összegezve nagyon finom (de hát ki nem szerette régen a Gabi fogkrémet... :-).

Kiwano- mint utólag kiderült a legnagyobb vadon termő uborkafaj. Íze gyakorlatilag nincs is. Gábor szerint valahol a lenmag és az uborka határán feszít ez a furcsa szerzet.

Kiwano-belülről
Paw-Paw- használati útmutaval
Sajnos az íze nem volt valami megnyerő-sőt, hogy is mondjam szépen, egyenesen szar volt. (Gábor szerint mint a régi kanalas-gyógyszer...)
 Kumara, vagyis édesburgonya.  Kellemesen édeskés  (Gábor szerint szelídgesztenye íze van). Rákaptunk az ízére, épp ma csináltam  kumarapürét (lila kumarát, de sajnos elfelejtettem lefotózni, nagyon hetyke színe van) vacsira.
És végül a passionfriut, az egyetlen amiről már otthon is hallottunk. Isteni, de tényleg!

Summa-summarum: a kumara és a feijoa az új passion.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése